INTEC IndustriŽle Geluidbeheersing
Werken aan stilte met een optimale kwaliteit


Geluidisolerende en -absorberende omkastingen

Het ontwerp
Bij het ontwerpen van een geluidisolerende en-absorberende omkasting kan niet worden volstaan met het bereiken van voldoende geluidreduktie. Vele niet akoestische factoren bepalen de uitvoering , waarbij o.a. gedacht kan worden aan:

 • Toegankelijkheid voor onderhoud en/of inspectie,
 • Bedieningskomfort van de machine,
 • Aanpassing aan plaatselijke maat- en ruimteverhoudingen,
 • Verlichting in de omkasting voor goede visuele bewaking,
 • Ventilatie voor afvoer van geproduceerde warmte,
 • Brand en/of explosiegevaar.

  In nauw overleg met de klant dienen al deze faktoren afgewogen en opgenomen te worden. De praktijk leert, dat het voor een optimaal resultaat aanbeveling verdient, daarbij die mensen te betrekken die uiteindelijk met de voorziening moeten werken.

  Geluidisolatiewaarden
  De geluidisolatiewaarde van een bouwelement voor omkastingen wordt d.m.v. een laboratorium-meting vastgesteld. Doordat de omstandigheden hierbij ideaal en altijd gelijk zijn kunnen materialen en constructiemethoden aan de hand van deze waarden goed onderling vergeleken worden.

  Deze waarden kunnen echter niet zonder meer voor de berekening van de totale geluidisolatie van een omkasting worden gebruikt.

  Dit komt doordat de praktijk nooit ideaal is en zodoende "geluidlekkage" onstaat, waardoor de isolatiewaarde lager uitvalt. Dit is met name te wijten aan trillingsoverdracht via de vloer en/of de omkastingwand; de noodzaak van openingen voor materiaaldoorvoer of ventilatie; onvermijdelijke kieren en spleten bij luiken en deuren enz.
  Bepalend voor het werkelijke resultaat is dan ook de zogenaamde tussenschakeldemping (TSD). Dit is het werkelijke verschil tussen de geluidniveau's, gemeten op dezelfde plaats, van een bron met en zonder omkasting, onder dezelfde bedrijfscondities.

  Door vele honderden praktijkmetingen kent INTEC deze werkelijke waarden als geen ander en kan dan ook voor iedere situatie het resultaat vooraf berekenen en garanderen. Afhankelijk van doel en gekozen constructie kunnen dempingswaarden van ca. 15 tot 45 dB(A) worden gerealiseerd.

  Constructie en uitvoering
  Een goede constructie dient zo min mogelijk geluidbruggen (en dus "geluidlek") te hebben. INTEC omkastingen worden daarom gebouwd uit zelf dragende elementen en op de vloer afgesteund op speciaal ontwikkelde trillingisolatoren. Dit voorkomt isolatieverlies in een belangrijk deel van het geluidspectrum. De elementopbouw hangt af van de gestelde isolatieeisen. In de meeste gevallen kan echter een zogenoemd standaardelement worden toegepast, dat speciaal is ontwikkeld om op een breed terrein te kunnen worden ingezet. Dit element is opgebouwd uit sendzimir verzinkt staal en wordt gevuld met een speciaal geluidabsorberende minerale wol. Dit standaardelement heeft een dikte van 55 mm, voor speciale toepassingen worden echter ook elementen van 105 of 155 vervaardigd.

  Om te voldoen aan specifieke eisen worden omkastingen ook vervaardigd van ander materiaal zoals aluminium of roestvaststaal. Eventueel kan ook de minerale wol worden ingeseald met een akoestisch transparante LDPE-folie om indringen van stof, water of olie tegen te gaan.

  Maatwerk
  Tenslotte dient dit bouwsysteem flexibel te zijn, zodat aan alle mogelijke te stellen eisen kan worden voldaan tegen bedrijfseconimisch verantwoorde kosten. Het uitgekiende INTEC-consept maakt dit mogelijk. Omkastingen kunnen precies op de gewenste maat geleverd worden, zowel voor binnen- als voor buitenopstelling, geschikt voor snelle demontage zowel als voor semi-permanente opstelling.

  Een grote variatie aan opties maken het flexibele aanbod kompleet:
 • Enkele- of dubbele scharnierende draaideuren, met of zonder dorpel,
 • Schuifdeuren in bijna iedere afmeting,
 • Draai-, schuif- of wegneembare luiken,
 • Wegneembare wanden en/of daken,
 • Explosie-luiken en/of brandkleppen,
 • Enkele, dubbele of driedubbele isolerende ramen,
 • Ramen uitgevoerd in vensterglas, veiligheidglas of polycarbonaat,
 • Trappen en/of bordessen,
 • Verlichting,
 • Ventilatiesystemen,
 • Uit- en/of inwendig voorzien van natverf op poedercoating.

  Mogelijke toepassingen
  Omkastingen kunnen succesvol worden toegepast bij: gasmotoren, dieselmotoren, noodstroomaggregaten, compressoren, gasturbines, stoomturbines, metaalpersen, verspaningsmachines, zaagmachines, ponsmachines, drukpersen, houtbewerkingsmachines, e.v.a. • [Wat en wie is INTEC IndustriŽle Geluidbeheersing]

  [Coulissendempers] [Ronde dempers] [Speciale dempers]

  [Geluidschermen] [Personencabines] [Containers] [Audiocabines]

  [Silvent©] [Baffles]