INTEC IndustriŽle Geluidbeheersing
Werken aan stilte met een optimale kwaliteit


Geluidabsorberende coulissendempers

Algemeen
Het meest gebruikte dempertype is ongetwijfeld de coulissendemper, die dan ook veelvuldig wordt toegepast waar geluiddemping noodzakelijk is in doorgaande lucht- of gasstromen. Het bouwprincipe van demperhuis met gemonteerde coulissen maakt het mogelijk in eindeloze variaties te ontwerpen en extreem hoge dempingswaarden te verkrijgen, ook in specifieke frequentiebanden, bij willekeurige stromingsvolume. De INTEC-coulissendempers paren een zeer goede geluiddemping aan een zeer lage stromingsweestand.

Voor de bepaling van de dempingswaarde is de tussenschakeldemping (TSD) van belang. De TSD is het verschil in geluidniveau, te meten op dezelfde plaats in het systeem achter de demper, met en zonder demper. Bij eenzelfde doorstromingsvolume kan de gewenste TSD worden gerealiseerd door coulissendempers met totaal verschillende afmetingen.

In het algemeen geldt dat de demperuitvoering met het minste aantal coulissen kostentechnisch het meest gunstig is. INTEC beschikt over een zelf ontwikkeld computerselectieprogramma om voor iedere willekeurige volumestroom en geluideis de meest economische coulissendemper te kunnen selecteren.

Constructie
De standaatdconstructie is een sendzimir verzinkt plaatstalen demperhuis, al dan niet voorzien van flenzen, waarin de coulissen worden gemonteerd.

Een veel gebruikte coulisse is de absorptiecoulisse. Deze is opgebouwd uit meerdere lagen minerale wol van veschillende densiteit. De hoogste dempingswaarden van deze coulisse ligt tussen de 500 en 8000 Hz.Indien een hoge demping beneden de 500 Hz noodzakelijk is worden resonantiecoulissen toegepast. Dit coulissetype maakt het mogelijk in die gevallen een veel kortere, en dus goedkopere, demper te seleceren dan wanneer alleen absorptiecoulissen worden gebruikt.Aan de basis opbouw van de absorptiecoulisse worden in dat geval aan beide zijden sendzimir verzinkte resonantieplaten toegevoegd. In deze standaard-uitvoering van de absorptie-resonantie coulisse wordt een maximale demping verkregen in het gebied rond 250 Hz.Uitvoeringsmogelijkheden
Coulissendempers kunnen geselecteerd worden voor stromingvolumina van 500 tot 1.000.000 m3/h, waarbij de afmetingen kunnen variŽren van B x H = 300 x 300 mm tot B x H = 6.000 x 6.000 mm. De lengte van de demper kan variŽren van 500 mm tot 17 mtr bij extreme dempingseisen of volumestromen.

Voor demping bij een specifieke frequentie wordt door INTEC een speciaal daarop afgestemde plaatresonator-coulissen ontworpen en gebouwd. Ingeval van sterk vervuilde gassen worden coulissen gebouwd volgens het kwart-golf principe.

Het absorptiemateriaal kan bij extreme temparaturen (tot 650įC) vervangen worden door basaltwol, terwijl bij hoge vochtigheid de minerale wol ingesealed kan worden in LDPE-folie. Bij hoge gas- of luchtsnelheden worden absorptiecoulissen afgedekt met sendzimir verzinkte geperforeerde plaat.

De coulissendempers kunnen desgewenst uitgevoerd worden uit aluminium, roestvaststaal of monel. Eventueel kunnen de materialen onder certificaat worden geleverd en de gehele demper met keur van bijvoorbeeld het stoomwezen of een andere keuringsinstantie.

Standaard hebben de coulissen een dikte van 200 mm, daar dit in de praktijk het optimum tussen resultaat en kosten geeft. Doch ook coulissen met een dikte van 100 of 300 mm behoren tot het normale leveringsprogramma. Indien gewenst of noodzakelijk kunnen coulissen van iedere willekeurige dikte worden gebouwd.
[Wat en wie is INTEC IndustriŽle Geluidbeheersing]

[Omkastingen] [Ronde dempers] [Speciale dempers]

[Geluidschermen] [Personencabines] [Containers] [Audiocabines]

[Silvent©] [Baffles]